OTO Takvim

Motor arıza lambası genellikle motorda oluşan bir arızadan kaynaklı yanar. Motordaki sensörlerde oluşan bir hatadan dolayı da anlık olarak yanıp sönebilir. Fakat bazı durumlarda motor arıza lambası yanar ve hiç sönmez. Bu gibi durumlarda motor sisteminde bir arızanın olduğunu ve bu arızanın çözüme kavuşturulmadan arıza lambasının sönmeyeceğinin bilinmesi gerekir. Araçlarda motor arıza lambası neden yanar gibi soruların cevabını bu konunun altında bulabilirsiniz.

Motor Arıza Lambası

Motor Arıza Lambası Yanmasının Nedenleri

Motorda ki birçok arızadan kaynakla arıza lambası yanabilir. Günümüz de en çok karşılaşılan problemler şu şekildedir:

  • Buji ve buji kablosunda oluşan arızalar
  • Yakıt sisteminde meydana gelen arızalar
  • EGR Valfindeki arıza
  • Maf sensörün de ki arıza
  • Akü bitmesi
  • Katalitik konvertör arızası

gibi birçok durumdan kaynaklı motor arıza lambası yanabilmektedir. Bu gibi durumlarda araç bir uzman tarafından kontrol edilmeli ve hata kodları tespit edilerek sorun giderilmelidir. Aracı ODB cihazına bağladığınızda bir hata kodu görünecek ve bu hata kodunun anlamına bakıldığında, sorunun kaynağı tespit edilecektir.

Motor arıza lambası sarı yanıyor

Sarı şekilde ikaz lambası yandıysa, motorda ki problemin ileri seviye olduğu anlaşılmaktadır. Motorda daha büyük problemler yaşanmaması için motor kendini korumaya almıştır. Motor arıza moduna geçmiş ve çalışmaz haldedir. Bu gibi durumlarda hemen servis ile iletişim kurulmalı ve bir çekici yardımı ile servise gidilmelidir.

Motor arıza lambası kırmızı yanıyor

Motor arıza lambası kırmızı yanıyorsa, araç arıza moduna geçmemiş demektir. Bu gibi durumda araç hareket eder fakat çok daha büyük masraflar açabilir. Bu yüzden motor arıza lambası kırmızı yandığı durumlarda hiç hareket edilmeden bir usta veya servis ile iletişime geçilmelidir.

Motor arıza lambası yanıp sönüyorsa , araçta bir temassızlık olabilir. Yakıt sisteminde ki bir hatadan kaynaklı veya çok daha büyük bir sorunun habercisi de olabilir. Bu gibi önemli durumlarda ustalar ile hemen iletişime geçilmelidir. Aracın hareket ettirilmesi ile beraber çok daha büyük masraflar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Motor Arıza Lambası Söndürme

Araçlarda bu gibi arıza lambalarının sönmesi için bir takım tamir ve onarım işlemleri yapılır. Öncelikle motor arıza lambasının hata kodunu incelemek gerekir. Bu ise bir OBD cihazı yardımı ile yapılır. Araç bir bilgisayarlı sisteme bağlanır ve tarama yapılır. Bu bilgisayar yazılımı, tüm araç beynini tarayacak ve sensörlerden gelen bilgileri iletecektir. Arızanın yaşandığı parçada ki sensörlerden gelen bilgiler doğrultusunda araçtaki arızanın tespiti net bir şekilde yapılmaktadır.

Örnek vermek gerekirse, yakıt sisteminde ki bir hatadan kaynaklı motor arıza lambasının yandığını düşünelim. Bu durumda yakıt filtresinin değişimi gerekmektedir. Servis tarafından yakıt filtre değişimi yapılır ve arıza kodu bilgisayar yardımı ile silinir. Araç tekrar çalıştığında arıza lambasının söndüğünü görebiliriz. Gerekli değişim işlemi yapılmadan da hata kodu silinebilir fakat tekrar bu lamba yanar. Bu yüzden gerekli tadilat yapıldıktan sonra motor arıza lambası söndürme işlemi yapılmalıdır.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x