OTO Takvim

Ehliyetinizi kaybetmeniz durumunda, trafik kontrolleri sırasında yanınızda olmadığı için cezaya maruz kalabilirsiniz. Bu nedenle, kayıp ehliyet çıkarma başvurusunu hızlıca yapmanız önemlidir. Ehliyetinizi kaybettiğinizde atmanız gereken adımlar hakkında bilgi almak için rehber niteliğindeki yazımızı inceleyebilirsiniz. Ehliyet kaybetme durumunda yapmanız gerekenlerle ilgili tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz. Kayıp ehliyet çıkarma başvurusu için prosedürleri anlatan rehberimiz, size bu süreci kolaylaştıracak önemli bilgiler sunuyor. Ehliyetinizin kaybıyla ilgili endişeleriniz varsa, bu yazıyı inceleyerek adım adım ne yapmanız gerektiğini öğrenebilir ve sorunsuz bir şekilde yeni ehliyetinizi alabilirsiniz.

Ehliyet Nasıl Yeniden Çıkartılır?

Ehliyet Nasıl Yeniden Çıkartılır?

“Ehliyet yeniden çıkartma” işlemi için, kaybettiğinizi fark ettiğiniz gün başvurunuzu yapmalısınız. Aşağıdaki adımları takip ederek yeniden ehliyetinizi çıkartabilirsiniz.

Nüfus ve Vatandaşlık İşlerine Başvuru Yapın

Ehliyetinizi kaybettiğinizde, yeni bir ehliyet başvurusu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden başvurmanız gerekmektedir. “Sürücü Belgesi Randevu Al” bölümünden başvuruyu başlatarak 5 adımda istenen bilgileri girmelisiniz. Son adımda, başvuru yapacağınız il ve ilçedeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri seçilmelidir. Alternatif olarak, ALO 199’u arayarak telefonla randevu alabilirsiniz. Randevu gününde gerekli belgeleri kuruma teslim etmelisiniz.

  1. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden başvurun.
  2. “Sürücü Belgesi Randevu Al” bölümünden başvuruyu başlatın.
  3. Gerekli bilgileri 5 adımda girin.
  4. Son adımda, il ve ilçenizi seçin.
  5. Alternatif olarak, ALO 199’u arayarak telefonla randevu alın.
  6. Randevu gününde gerekli belgeleri kuruma teslim edin.

Resmi Evrak ve Belgeleri Toplayın

Ehliyetinizi kaybettiğinizde, yeniden çıkartmak için nüfus cüzdanı, sağlık raporu, fotoğraf ve ödeme makbuzu gibi belgeleri toplayarak ilgili kuruma teslim etmeniz gerekmektedir. Ancak, eksik ya da hatalı belgeyle başvuruda bulunursanız, randevunuz olsa bile işlem yapılamaz. Başvurunuzu tamamladıktan sonra ehliyetiniz otomatik olarak kayıp olarak işlenir ve eski ehliyetiniz geçersiz hale gelir. Bu nedenle, gazeteye ilan verme gibi eski prosedürlere gerek kalmaz. Ehliyet yenileme işlemlerinde eksiksiz belge sunarak süreci hızlandırabilirsiniz.

Kayıp Ehliyet Bedellerini Yatırın

Ehliyet kaybı durumunda randevunuzda gerekli belgelerin yanı sıra harç ücretlerinin dekontunu yanınızda bulundurmalısınız. Sağlık raporu için ödenen ücret, değerli kağıt bedeli ve vakıf payıdır. 2024’te kayıp ve çalıntı ehliyet yenileme ücreti, yeni tip sürücü belgesi için toplam 1.220 Türk Lirasıdır. Değerli kağıt bedeli 990 TL, vakıf payı 230 TL olarak ödenir. Eski tip ehliyetler için vakıf hizmet bedeli 2 TL, değerli kağıt bedeli 13 TL olup toplamda 15 TL ödeme yapılır. Ücreti anlaşmalı bankalara yatırabilir ya da internet üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

Belge TürüÜcret (TL)
Yeni tip sürücü belgesi1.220
Eski tip ehliyet15
Ehliyet Kaybetme Bedeli

Geçici Sürücü Belgesi Alın

Ehliyet kaybetme durumunda, kayıp başvurusunu tamamladıktan sonra ilk adımınız geçici sürücü ehliyeti almaktır. Eskiden karakoldan alınan bu belge, 2024’te e-Devlet üzerinden kendiniz yazdırabilirsiniz. Ancak, belgenin sadece 15 gün geçerli olduğunu ve sonrasında kullanılamayacağını unutmayın. Trafik kontrol noktasında polislere belgeyi ehliyet yerine gösterebilirsiniz.

Ehliyet kaybı durumunda alınması gereken ilk adım, kayıp başvurusunu tamamladıktan sonra geçici sürücü ehliyeti almaktır. 2024’te bu belgeyi e-Devlet üzerinden kendiniz yazdırabilirsiniz. Ancak, belgenin yalnızca 15 gün geçerli olduğunu unutmayın. Trafikte kontrol noktasında polislere belgeyi ehliyet yerine gösterebilirsiniz.

Yeni Ehliyetinizi Teslim Alın

Ehliyet kaybetme durumunda başvurunuzu tamamladıktan sonra, yeni sürücü belgesi en geç 2 hafta içinde adresinize posta yoluyla gönderilir. Genellikle ehliyetinizin teslimi 7-10 gün içinde gerçekleşir. Eğer evde olmayacaksanız, bir yakınınıza vekalet vererek teslimatı sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde, teslimat siz teslim alana kadar gerçekleşmeyecektir.

Ehliyet Çıkartmak için Hangi Belgeler Gerekiyor?

Ehliyet Çıkartmak için Hangi Belgeler Gerekiyor?

Ehliyet kaybı durumunda, işlemleri tamamlamak için gerekli olan ehliyet çıkartma belgelerini yanınızda bulundurmak zorunludur. Randevu günü geldiğinde, aşağıda listelenen tüm evrakları eksiksiz şekilde yanınıza almalısınız.

Nüfus Cüzdanı

Ehliyetinizi kaybettiğinizde, başvuru sırasında yanınızda bulundurmanız gereken belgeler arasında yeni kimlik kartı veya eski nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi bulunmaktadır. Sadece fotokopiyle başvuru yapmak sorunlara yol açabilir, bu nedenle aslını da yanınıza almanız önemlidir. İşlemleri hızlandırmak için nüfus cüzdanı fotokopisini önceden çektirip yanınıza alabilirsiniz. Bu sayede başvuru süreci daha kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanabilir.

Sürücü Olur Raporu (Sağlık Raporu)


Ehliyet kaybıyla ilgili resmi işlemler sırasında sağlık raporu sunmanız gerekmektedir, bu rapor sürücülük için uygun olduğunuzu belgeler. Sağlık raporu almak için aile sağlığı merkezleri, özel hastaneler, devlet hastaneleri, poliklinikler ve muayenehanelerden faydalanabilirsiniz. Ancak, özel kurumlarda sağlık raporu için ödenen bedeller değişiklik gösterebilir. Ehliyet sınıfınıza göre, sağlık raporu almanız gereken kurum değişebilir. Özel tertibatlı araçlar için gerekli sağlık raporu genellikle İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilir. Sağlık raporu alırken, kan grubunuzu bilmiyorsanız, bir kan grubu kartı da edinmelisiniz. Bu belgelerin tamamını sağlayarak ehliyet işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz.

Biyometrik Fotoğraf

Ehliyet kaybı durumunda, son 6 ay içinde çekilmiş 5×6 cm boyutunda bir biyometrik fotoğraf gereklidir. Bu fotoğrafı çektirirken fotoğrafçıya ehliyet için olduğunuzu belirtip Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına uygun şekilde çekim yaptırmanız önemlidir. 1 Ocak 2016’dan itibaren ehliyet başvurularında biyometrik fotoğraf kullanımı zorunludur. Bu nedenle kayıp başvurusu yaparken doğru fotoğrafı temin etmek, işlemlerinizi hızlandıracaktır.

Makbuzlar

Ehliyet kaybı durumunda, değerli kağıt bedeli makbuzunu anlaşmalı bankalara, PTT şubelerine veya Maliye Bakanlığı veznelerine yatırmanız gerekmektedir. Vakıf payı ödemesini ise Türk Polis Teşkilatı ile anlaşmalı bankalara yapmanız gerekmektedir. Yatırdığınız ücretlerin makbuzunu yanınızda bulundurmanız önemlidir. Bu belgeleri yanınızda taşımak, başvuru sürecinizin sorunsuz ilerlemesini sağlayacaktır.

Ehliyet Kaybetmenin Cezası Nedir?

Ehliyet kaybı durumunda, ceza yaptırımı uygulanmaz; ancak ehliyetini kaybettiğini bildirmeyen ve gerekli belgeleri yanında taşımayan kişilere trafik kontrolü sırasında ceza yazılabilir. Ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezasıyla, kaybetme cezası aynı değildir. Ehliyet yenileme işlemleri sırasında ödenen evrak bedelleri ve sürücü belgesi ehliyet tipine göre değişiklik gösterir. Eski ve yeni tip ehliyetler için ödenen bedeller farklıdır ve sizden istenen bedel, ceza değil, yenileme ücretidir. Yeni ve eski tip ehliyet yenileme için farklı ücretler ödenir.

Ehliyet kaybetme durumunda, ceza uygulaması olmamakla birlikte, belgeleri yanında bulundurmayanlar trafik kontrolünde cezalandırılabilir. Ehliyetin yanında bulundurulmaması, araç kullanımıyla ilgili bir suç teşkil etmekte ve buna göre ceza verilmektedir. Ehliyet yenileme sürecinde ödenen bedeller, eski ve yeni tip ehliyetler için farklılık gösterir. Bu bedeller, ehliyetin yenilenmesi için talep edilen ücretlerdir ve ceza olarak değil, yenileme ücreti olarak adlandırılır. Yeni ve eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için farklı ücretler ödenir, bu ücretler belirli bir standartta değildir ve ehliyet tipine göre değişkenlik gösterir.

Ehliyet Kaybetmenin Cezası Nedir?

Ehliyet Olmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Nedir?

Ehliyet kaybı durumunda araç kullanırken ehliyetsiz olmanın ciddi cezai sonuçları vardır. 2024 yılında ehliyetsiz araç kullanma cezası 12.977 Türk Lirasıdır. Ehliyeti olmayan kişilerin araç kullanmasına izin veren araç sahipleri de cezalandırılır. Ehliyetiniz varsa ancak yanınızda değilse uygulanan ceza tutarı 1.506 Türk Lirasıdır. Ayrıca, ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullanmanın cezası da 6.439 Türk Lirasıdır. Ehliyetsiz araç kullanmanın yanı sıra uygun ehliyetin olmaması da cezai işlem gerektirir. Trafik cezaları her yıl değiştiği için ehliyetsiz araç kullanma cezası daha sonraki yıllarda yükselebilir. Caydırıcı olması için planlanan ceza tutarı her yıl enflasyon ve farklı gerekçelerle yükseltilir. Bu nedenle ehliyetsiz araç kullanmaya devam ettiğiniz sürece alacağınız ceza artar.

CezalarTutar (TL)
Ehliyetsiz araç kullanma cezası12.977
Ehliyetsiz şekilde araç kullandırma cezası1.506
Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullanmanın cezası6.439
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x